Каква вода е полезна за здравето ни?

16 май, 2022 | Полезно за водата

 • Водата не трябва да съдържа химикали.
 • Водата не трябва да съдържа токсични метали, инфекциозни бактерии и паразити.
 • Водата трябва да бъде умерено минерализирана.
 • Водата трябва да е леко алкална (от 7,5 до 9,5 рН).
 • ORP на водата трябва да е отрицателно.
 • Повърхностното напрежение на водата трябва да бъде около 43 дин/см.

Според Световната Здравна Организация над 80% от всички болести се предават чрез вода, причинени от качеството ѝ или липсата и в тялото. Всяка година близо 25 милиона души умират от тези заболявания.

Според експерти по опазване на околната среда през последните 10 години повечето хора са загинали поради използването на лоша и некачествена вода, отколкото във всички войни на 20 век. За съжаление към днешна дата почти всички водоизточници са негодни за директна питателна потребност. В резултат на безразличието към катастрофалните последици от изхвърлянето на химически и токсични промишлени отпадъци в реки и езера, много източници на питейна вода са силно замърсени, като част от водата съдържа над 13 хиляди токсични елемента. Хората нямат естествени механизми за неутрализиране на толкова голямо количество екзотоксини, следователно пиенето на мръсна вода причинява много заболявания.

 ТРИ МНОГО ВАЖНИ ВЪПРОСА!

 1. Какво има във вашата вода?
 2. Какво пиете в момента и как то се отразява на Здравето ви?
 3. Възможно ли е водата, която вие и вашето семейството консумира, да навреди на Здравето ви?

Казва се: “Какъв човек сте зависи много от това какво пиете!” Изборът на правилната вода може да ви помогне да възстановите или да поддържате оптимално здраве и жизненост, както и да помогнете на тялото си да изгради по-добър имунитет, балансиран метаболизъм и да бъде хидратиран в дълбочина.

Нека да разгледаме различни видове вода, достъпни за съвременния потребител, от гледната точка на ефекта им върху човешкото здраве.

Филтри за обратна осмоза

Въпреки факта, че много здравни специалисти считат водата след тази филтрация за чиста, те я определят като „нездравословна, тъй като всичко, както добро, така и лошо, се отстранява от нея. Обикновено чешмяната вода съдържа разнообразни минерали, някои от които са от съществено значение за нашето тяло, ала посредством обратна осмоза такива вещества също се отстраняват. Пиенето на такава вода в продължение на дълъг период от време може да доведе тялото ви до загуба на много важни минерали като калий, магнезий, натрий и калций. Ето защо съвременните здравни специалисти не препоръчват филтри за обратна осмоза.

Р. Дарел, авторитетен експерт, изучаващ проблема с пречистването на водата, пише в една от своите статии: „Филтрите за обратна осмоза премахват всичко: както опасни бактерии, така и полезни минерали. Тази ограбена вода не е в състояние да поддържа живота дори в аквариум с риби, защото всички те, за да живеят нормално, се нуждаят от минерали и ако бъдат поставени в аквариум с такава вода, те ще умрат. Ако пиете тази вода дълго време, тялото може да загуби ценни минерали като калий, магнезий, натрий и калций. Богата на минерали вода е от съществено значение за всички клетъчни функции и ако във водата, която пиете, няма минерали, тялото ви ще ги вземе от себе си, за да задоволи нуждите си. “.

Двата вида вода, които най-често се препоръчват от лекарите, са дестилирана вода и вода с обратна осмоза. И двата вида вода обикновено са много чисти, въпреки че и двата могат да задържат остатъчни замърсители. За съжаление, много привърженици на свръхчистата вода не осъзнават, че тя не е никак добра за постоянна консумация и представлява сериозна заплаха за здравето в дългосрочен план.

Устройства с обратна осмоза се рекламират като най-напредналите в правенето на питейна вода с “най-високо” качество. Доказано е обаче, че водата след обработка в инсталации с обратна осмоза е:

 • дестилирана (деминерализирана);
 • дейонизирана (окислена), тъй като нейният окислително-редукционен потенциал (ORP), е положителен и е в диапазона от + (200-400) mV.

Водата, получена в резултат на дестилация и обратна осмоза, активно абсорбира въглеродния диоксид от въздуха, в резултат на което става по-кисела.

Колкото по-малко минерали остават в тялото, толкова по-голям е рискът от остеопороза, остеоартрит, коронарна артериална болест, високо кръвно налягане и голям брой дегенеративни заболявания, които обикновено се считат за последица от преждевременното стареене. Колкото по-дълго пием деминерализирана вода, толкова повече тялото ни има недостиг на минерали и страда от повишена киселинност.

Днес много лекари, диетолози и изследователи смятат и са доказали, че преждевременното стареене и болестите са резултат от киселинността на организма поради липсата на основни минерали. Уважаваният канадски лекар и клиничен диетолог професор Золтан П. Рона също затвърдява факта , че пиенето на изключително деминерализирана вода с течение на времето води до комплексни минерални дефицити.

Дестилация и кипене

Това са още два популярни начина за пречистване на водата. По време на дестилацията водата се загрява до точката на кипене, когато започва да се образува пара. Тогава водната пара се оставя да се кондензира в друг съд и тази кондензирана вода се нарича дестилирана.

Докато кипенето на вода за определен период от време несъмнено ще убие бактериите, този метод има своите недостатъци:

 1. Ограниченото количество вода, което може да бъде обработено по този начин.
 2. Кипенето не може да убие или деактивира вируси, някои от които могат да понасят температури на кипене.
 3. Преварената вода е безвкусна.
 4. Най-голямото притеснение, според последните изследвания, е че преварената вода е енергийно мъртва и следователно вредна за здравето.

Водещият изследовател в тази област, д-р Ерик Гаухман (Германия), доказа, че преварената вода губи своята кристална структура и действа в тялото ни като чуждо тяло, стимулирайки патологично увеличаване на червените и белите кръвни частици.

Вода от чешмата

Водата постъпва във водоснабдителната система от езера и реки. Въпреки че чешмяната вода, която използваме, съдържа вредни химикали, понякога тя може да съдържа и ценни минерали като калий, калций и магнезий.

В много страни никой не знае какво се съдържа във водата, доставяна от общинските водоснабдителни системи. Няма достъпни данни от анализи, което означава, че потребителите в много части на света ще продължат да пият вода със съмнително качество.

Ситуацията се влошава поради старите водопроводни системи, изградени преди много десетилетия. Допълнителни проблеми са свързани със състоянието на старите системи за филтриране и пречистване на водата в големите градове, които често не отговарят на съвременни изисквания и отдавна са изгнили и са започнали да замърсяват водата допълнително.

Чешмяна вода трудно може да се нарече питейна. Въпреки факта, че хлориране на водата е широко разпространена и доста ефективна мярка за борба с бактериални и амебни инфекции, хлорирането на водата е изключително вредно за здравето. Хлорът, комбинирайки се с органични вещества, образува различни токсични съединения като диоксини.

Действието на някои вещества, съдържащи се в “питейна” чешмяна вода върху организма:

 • Хлор –разрушава нервната тъкан. Убива чревната флора.
 • Олово – унищожава хормоните, ензимите, кръвта
 • Алуминий – парализира нервната система
 • Арсен – убива невроните в мозъка
 • Мед – засяга бъбреците и черния дроб
 • Желязо – намалява имунитета, стимулира развитието на ракови клетки
 • Кадмий – причинява рак, унищожава бъбреците
 • Стронций – унищожава имунната система.

Днес, преди да използвате чешмяна вода, е необходимо (препоръчително !!!) да я пречистите през многостепенни филтри и предфилтърни системи за да подобрите качеството й поне малко. За твърда вода наситена с варовик и котлен камък, нещо често срещано из нашите ширини, ще ви трябва много по-сериозна система струваща 10-11,000 лева за да обезопасите здравето си и това на вашите близки избягвайки ползването на твърда и замърсена вода.

Бутилирана вода

Все повече хора използват бутилирана вода като безопасна питейна вода. Малко хора знаят, че единственото изискване за такава вода е спазването на минималните стандарти, приети в света за вода от чешмата. А те са: да няма видими твърди вещества и живи бактерии във водата. За съжаление в тези стандарти отсъства точка относно органични вещества, тежки метали и радионуклиди!

Напоследък обемът на продажбите на обикновена бутилирана вода в света нараства. И въпреки че производителите на бутилирана вода посочват върху бутилките минералния й състав и някои характеристики, много често такава информация не отговаря на реалността. Те обаче продължават да я наричат ​​„минерална вода“.

Всъщност минералната вода се нарича такава вода, която се получава от планински потоци или артезиански кладенци. Според докладите, публикувани от чуждестранни Изследователски институти по минерални ресурси, минералната вода трябва да отговаря на следните изисквания за съдържанието на различни вещества:

 • калций – 193 mg / l;
 • магнезий – 58 mg / l;
 • фосфор – 4 mg / l;
 • цинк – 5 mg / l;
 • калий – 5 mg / l;
 • натрий – 0,5 mg / l;
 • рН – 7,5 – 9,5.

Минералната вода от известни производители обикновено е фалшива. Най-често това е просто филтрирана вода от кладенци по метода на обратната осмоза. Някои производители твърдят, че водата, която продават, е озонирана. Но не всички са съгласни, че това е най-добрият начин за пречистване на водата, ако изобщо твърдението е вярно.

Озоновите инсталации използват пренаситена с кислород вода, за да убиват бактериите. Но химикалите, оловото, азбестът и частиците не се отстраняват. В допълнение, за усъвършенстване на метода се използват въглищните блокове. Озоновите инсталации са скъпи, а експлоатацията им също е скъпа. Озонирането на водата може да доведе до образуването на голямо количество токсични странични продукти като формалдехид и кетони. Също така, прекомерното количество кислород насърчава бързия растеж на бактерии в тръбите, изключени от обработката, което причинява повторно замърсяване на водата.

Последните проучвания показват, че бисфенол А, втвърдител за пластмаса, използван за направата на пластмасови бутилки, се разтваря частично във вода, което означава, че попада в човешкото тяло и се наслагва в течение на времето.

През 2010 г. Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ официално призна вредното въздействие на бисфенол А върху човешкото здраве. По-специално, поради структурно сходство с женския полов хормон естроген, той има отрицателен ефект върху мозъка и репродуктивната система, както и хормоналната система на мъжете.

Той също така причинява редица видове рак (както при жените, така и при мъжете), включително рак на простатата, тестисите и млечните жлези. Токсинът също допринася за деформация на ДНК в сперматозоидите, потискане на репродуктивната функция и ендокринната система, забавено мозъчно развитие, развитие на захарен диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Бисфенолът А е опасен, защото когато храната се загрява или се съхранява дълго време в съдове, той преминава от пластмаса към храна. Веществото е опасно дори в много малки количества.

Освен това пластмасовите контейнери са богати на токсични вещества като диоксини и фталати.

Диоксинът е едно от най-токсичните техногенни вещества с мощни мутагенни, имунодепресантни, канцерогенни и ембриотоксични ефекти.

Вредата от фталатите се проявява поради тяхната токсичност за черния дроб и бъбреците, репродуктивните органи, ендокринната и нервната система.

Счита се, че фталатите са отговорни за:

 • онкологични заболявания
 • проблеми с ендокринната система
 • проблеми с астмата
 • проблеми с безплодието при жените и мъжете

Фталатите влияят отрицателно върху мъжката репродуктивна система, като понижават нивото на мъжкия хормон тестостерон, причинявайки намаляване на качество и количество произведената сперма.

Допълнителни факти:

Световните продажби на бутилирана вода са средно 100 милиарда литра годишно.

 1. По-голямата част от бутилираната вода е обикновена чешмяна вода, която в най-добрия случай е преминала някакъв вид филтрация. Тази вода ВИНАГИ съдържа консервант.
 2. Светът произвежда от 500 милиарда до 1 трилион пластмасови бутилки годишно. Цифрата достига 1 милион бутилки в минута. Милиарди бутилки попадат на сметища всяка година, а само 5% от произведената пластмаса бива рециклирана.
 3. Производството на пластмасови бутилки отнема 17 милиона барела петрол годишно. За производството на 1 литър бутилирана вода са необходими 7 литра вода!

СТРУВА ЛИ СИ?

ЙОНИЗИРАНА АЛКАЛНА ВОДА

Йонизаторите за вода са популярни в различни региони по света.

Тези устройства не само пречистват водата, но и променят физическия ѝ състав, създавайки високо съдържание на отрицателно заредени йони чрез електролиза.

Водният йонизатор произвежда два различни потока вода (единият е положително зареден с ниско рН, а другият – отрицателно зареден с високо рН). Отрицателно заредената вода се използва за пиене, а положително заредената вода – за грижа за тялото и дезинфекция.

Още през 1966 г. японското министерство на здравеопазването и рехабилитацията потвърждава, че алкалната йонизирана вода е полезна за подобряване на здравето и жизнено важна. Подобно потвърждение е получено от корейското правителство още в началото на 70-те години.

Днес йонизаторите за вода са широко разпространени в Азия. Повече от 30 милиона японци имат достъп до йонизирана алкална вода. В продължение на повече от 30 години в Япония болниците и клиниките използват пречистена, електрически преструктурирана, йонизирана, алкална вода за лечение на много заболявания. Повече от 6500 японски лекари препоръчват тази вода като най-добрата питейна вода. Днес тази технология става достъпна за хората по цялото земно кълбо.

Компания номер 1 в света TYENT (Южна Корея) за йонизатори за вода предлага най-високотехнологичните и висококачествени йонизатори за алкална вода! С 26 години история и в над 55 страни, предлагаща тези невероятни и жизнено важни оздравителни продукти.

От 2021 г. Компанията ни представя СИСТЕМИ ЗА ЙОНИЗИРАНЕ НА ВОДА от ПРЕМИУМ КЛАС „TYENT“ на българския пазар, директно от световно признатия лидер в индустрията – „TAEYOUNG E&T Co Ltd“, Корея.

В България вече стотици семейства са открили полезните свойства на вкусната, жива, полезна, добра и енергизираща вода на TYENT.

Най-чистата и полезна вода в света може да бъде на една ръка разстояние за вас и вашите близки още сега!

ИЗБОРЪТ ИМА ЗНАЧЕНИЕ!

 

Become part of the TYENT family. Get -5% on your order